Snegler og ferie

Skal du på ferie i noen dager og sneglene må være alene? Her er noen tips. 


NB! Ingenting kan garantere at sneglene dine lever når du kommer tilbake, disse er generelle råd.

Det er ikke nødvendig at sneglene får tilsyn eller fersk vann og mat hver dag. Men dersom du skal være borte lengre enn 5 dager, så er det greit at noen stikker hodet innom og gir dem mat.

Den største faren for liv og helse er feil temperatur. Snegler kan overleve flere dager uten mat, men dersom det blir for kaldt eller for varmt, så kan de dø.

Snegler tåler tørke, og kan gå i dvale ved å lage en hinne i åpningen av skallet. Dette er ikke en ønsket tilstand, og bør unngås så langt det lar seg gjøre, men det er ikke livstruende.

Ungdommer og eldre snegler tåler mindre enn friske voksne. Babyer bør ikke være mer enn 3 dager uten tilsyn.

Første prioriteringen er at karet holder en stabil temperatur mens dere er borte. Dersom det er behov for varmekilde, så MÅ du bruke termostat med varmematten. Termostaten slår matten på når det er behov, og når måltemperaturen er nådd, så blir varmematten slått av. Varmelampe skal ikke brukes.

Er det slik at alle elektriske apparater i huset skal slås av før dere reiser, så må noen passe på sneglen. Kulde er det sneglene tåler minst!

Er det slik at det ofte blir så varmt i karet på sommeren at karet må luftes hver dag, så bør de bo hos noen andre mens dere er borte.

Du kommer til å trenge:
Sneglegrøt

Sepiaskall

Matskål/tallerken

Søtotet eller gulrot

Evt vannskål

2-3 dager før dere reiser: Ikke gi mat. Sneglene bør ha stor matlyst til neste måltid.

Dagen før dere reiser: gi et stort måltid med kun sneglegrøt. Ikke gi salat, frukt eller grønt. Meningen er at sneglene skal få i seg så mange kalorier som mulig i det måltidet, og sneglegrøt inneholder flest kaloriene fordi den inneholder frø.

Snegler har ikke et lager med fett slik som pattedyr har. Ved å fylle magene deres med mange kalorier, så har de “mer å gå på”.

Dagen dere reiser: Fjern den gamle maten. Rør om i karet. Gi nytt sepiaskall dersom det er behov.

Spray litt i karet slik du pleier, og så litt til. Pleier du ikke å spraye i karet fordi det holder godt på luftfuktigheten, spray et par ganger likevel. Heller litt for fuktig, enn for tørt. Dersom det er for vått eller fuktig når du kommer tilbake, så er det lettere å fikse på dette, enn å stelle ved en syk snegle.

Har du store snegler, kan du fylle en skål halvfult vann som du setter av i et hjørne, slik at de ikke velter den. De trenger ikke vannskål, men det er en ekstra sikkerhet på at karet ikke tørker ut. Har du babyer, ikke gi vannskål, de kan drukne.

Gi enten søtpotet eller gulrot i store stykker, i en skål eller på tallerken. Større stykker mat råtner saktere enn små, så heller én stor stykke, enn mange små. Ikke gi frukt, salat eller sneglegrøt – disse kommer til å mugne og tiltrekke seg fluer! Søtpotet eller gulrot er de beste alternativene fordi de holder lengst i karet.

 

For eks: Du skal reise på mandag.

Fredag og lørdag – ikke gi mat. Ta ut all mat som er i karet.

Søndag – gi kun sneglegrøt. Ikke frukt, ikke grønt, ikke salat. Kun sneglegrøt.

Mandag – rør om i karet, spray litt, gi speiaskall, gi søtpotet og/eller gulrot på tallerken, helst i store stykker.
Gi vannskål dersom du har voksne snegler. Ikke gi noen andre typer mat. Du risikerer å få problemer med fluer.

Kommer du tilbake på torsdag eller fredag – sneglene klarer seg nok fint.

Kommer du tilbake på lørdag – du må ta en vurdering dersom noen skal komme innom på torsdag med mat.

Kommer du tilbake på søndag eller etter  – Noen bør sjekke på sneglene på torsdag, så hver 3.- 4. Dag etter dette.

 

Når du er tilbake:

Ta ut sneglene og se over dem, gi dem gjerne en kjapp dusj så de kommer ut og du får sett ordentlig på dem. Gi dem et stort måltid med sneglegrøt. Fjern den gamle maten. Det er svært viktig at du rører veldig grundig i substratet for å se etter egg.  Fjern og knus/frys egg og unger.

 

Er sneglen syk eller slapp? Les denne artikkelen om sykdom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *