Sneglegrøt: informasjon & oppskrift

Hva er sneglegrøt?
Hvorfor gi sneglegrøt?
Hvor ofte bør man gi sneglegrøt?
Oppskrift & hvordan man tilbereder
Hvor kan ingrediensene kjøpes?
Hva jeg pleier å bruke i mine oppskrifter

 

Hva er sneglegrøt?

Sneglegrøt eller “snail mix” på engelsk er et protein- og fettrik måltid som gis til kjempesnegler 1-2 ganger i uken. Vanlige ingredienser er oppmalt havre, forskjellige typer frø og en proteinkilde som fiskefór eller hundefór/kattefór. Grøten bløtlegges før servering.

 

Hvorfor gi sneglegrøt?

Kjempesnegler trenger proteiner og fett i kostholdet for å vokse optimalt. Frukt og grønnsaker har veldig lite fett og proteiner, sneglegrøt er en enkel måte å dekke behovet på. I naturen hadde sneglene hatt tilgang på døde dyr som hadde dekket dette behovet. Man kan gi rå kjøttdeig (usaltet) eller kyllingbryst for eks, men pga varmen og den høye luftfuktigheten i karet, begynner rått kjøtt å fort lukte og tiltrekke fluer – derfor er sneglegrøt et bedre alternativ.

 

Hvor ofte bør man gi sneglegrøt?

Det spørs på oppskriften man bruker (hvor mye proteinrik mat) og behovet til sneglen. 2 ganger i uken er en god start. Syke snegler, unger som vokser og snegler som har nettopp lagt egg kan godt få mer i en kortere periode.

 

Hvordan lager man sneglegrøt?

Oppskriften kan være så enkel eller sammensatt som man ønsker. Oppskriften bør inneholde minst 2-3 frøtyper, havre og et proteinkilde som fiskefór eller hunde/kattefór (NB! Husk å bruke fór med lavt saltinnhold). Man bestemmer selv hvilke frøtyper man bruker, noen gode alternativer er: gresskar, sesam, hampfrø, chia og solsikkerkjerner. Disse er rike i fett og vitaminer og er enkle å få tak i på helsekostbutikker eller noen matbutikker.

Her er en enkel oppskrift man kan begynne med.

Har du ikke kjøkkenvekt kan du bruke for eks. 1 spiseskje for 10g, halv spiseskje for 5g.

15g havregryn
15g hampfrø
10g gresskarfrø
5g solsikkerkjerner

1-2 teskje av oppmalt hunde/katte/fiskefór eller fiskeflak.

Fremgangsmåte:

  • Kvern alle ingrediensene i en mixmaster, kaffekvern eller med morter og pistil. Gjør gjerne dette med fiske/hunde/kattefóret også – de er lettere å blande når de er oppkvernet. Fiskeflak behøver ikke å kvernes.
  • Du kan veie alle ingrediensene først og så kverne, eller kverne ingrediensene separate, ha dem i hver sin beholder og så blande like før du serverer. Denne metoden gjør det lettere å forsøke med nye oppskrifter.
  • Som andre dyr så har snegler sine preferanser når det gjelder mat også – forsøk deg frem med forskjellige ingredienser og forskjellige blandingsforhold!

Andre ingredienser man kan bruke:

  • så godt som alle typer frø (mandel, quinoa osv) og kokos (enten tørket eller kokosmel)
  • tørket urter som basilikum, oregano, mynte, lavendel o.l.
  • tørket melorm, gammarus, reker osv.
  • tørket frukt, bær, grønnsaker, sopp (sjampinjong, kantarell, aromasopp, portobello) uten konserveringsmidler/sukker. Du kan også tørke egen mat i ovn eller i sopptørker.
  • frysetørket mat og goddis til hunder og katter, som lever, lamb, and osv.

Hvor kan ingrediensene kjøpes?

De aller fleste ingrediensene kan kjøpes på helsekost eller vanlige matbutikker da de er ingredienser som folk bruker i matlaging – frø, kokosmel, urter (lavendel selges på Flying Tiger Copenhagen/TGR) og tørket frukt og bær. Alt dette er “menneskemat”. Det er også mulig å tørke egne frukt, grønt og sopp ved å plukke eller kjøpe råvarene og så tørke dem i ovn eller i sopp- og frukttørker (kjøpes på Clas Ohlson/Jula osv). Tørking av mat kan ta mange timer, så vær obs på hvor mye energi og tid dette kan kreve.

Melormer, gammarusreker, fiskefór og hunde/kattefór fås på de fleste dyrebutikker. Utvalget kan variere mye.

 

Hva jeg pleier å bruke

Mine oppskrifter varierer fra gang til gang da jeg liker å eksperimentere med nye ingredienser og forskjellige blandingsforhold. Generelt er alle mine oppskrifter bygget på 3 forskjellige ingredienser: hampfrø, havre, gresskarfrø. Da legger jeg til minst 2 av disse frøtypene: sesamfrø, linfrø, chiafrø, kokosmel. Og så minst 1 proteinkilde: gammarus/melormer, fiskeflak, fiskepellets, oppkvernet hundefór. Jeg bruker sjeldent hundefór nå, da jeg vil heller bruke “renere” proteinkilder. Dette er bare en personlig preferanse.