Ny snegle i huset – hva gjør jeg?

NY EIER:

Er du helt fersk snegleeier, er det viktig at du har minst det grunnleggende av utstyret (og kunnskapen) før sneglen kommer i huset. For kunnskapen, les dette: Hold av Afrikanske kjempesnegler (lang utgave).

Sneglen trenger:

  • Terrarie (plastboks eller tom akvarie som har blitt rengjort)
  • Kokosfiber som substrat
  • Sepiaskall for kalsium
  • Måleutstyr (termometer og hygrometer) for å kunne måle BÅDE temperatur og luftfuktighet

Gjør karet klart til sneglen. Dette gir deg mulighet til å se om karet holder temperaturen og fuktigheten som sneglen trenger.

Dersom det er for kaldt, så må du kjøpe varmematte og termostat. En termostat er ikke det samme som en termometer. En termostat er et apparat som slår på/av varmematten ved behov. Den har en sensor som skal settes inn i karet, og dersom temperaturen blir for kald, så slår termostaten på varmematten. Dersom temperaturen er for høy, så blir varmematten slått av.

Bruker du varmematte, MÅ DU HA TERMOSTAT! Punktum. Det er ikke valgfritt. Det er helt nødvendig både for dyrets sikkerhet og for din sikkerhet, da varmematter uten termostater har ført til husbrann.
Varmematten skal settes på utsiden av karet, og helst på siden, og ikke under karet. Det er hele karet du skal varme opp, ikke substratet.

Vask av sneglen:

Når alt av utstyret er i orden, og de nye sneglene kommer i huset, er det lurt at du dusjer sneglene forsiktig under rennende, lunkent vann.

NB! Rengjør vasken før og etter du har dusjet sneglene. Det er viktig at hygienen er opprettholdt begge veier, spesielt om du dusjer dem i kjøkkenvasken. For å rengjøre, kan du bruke klor eller lignende, og skyll grundig med vann. Pass på at du gjør dette også etter du er ferdig med å dusje sneglene. 

  • Skyll av all substrat
  • Bruk en myk tannbørste til å børste over hele skallet
  • Pass på at du børster spesifikt over hvor vindingene møtes

Har sneglen substrat i foten sin, kan du forsiktig sette en finger inn i foldene av foten og løsne på substratet.

Det er viktig at ingen av det gamle substratet blir med til det nye karet – dette er for å unngå at evt. midd eller andre pestdyr fra det gamle hjemmet blir transportert til det nye karet.

Karantenetid

Har du snegler fra før er det veldig viktig at de nye sneglene og de gamle sneglene IKKE TREFFES før det har gått minst 4 uker.

Dette er fordi de nye sneglene kan være vert for midd eller andre typer pestdyr. Dette er heldigvis sjeldent i Norge, men man bør praktisere føre-var-prinsippet.

Jeg praktiserer og anbefaler disse karantenetidene:

Dersom de nye sneglene er klekt eller har bodd i Norge i mange måneder = karantenetid på minst 4 uker

De nye sneglene er kjøpt fra utlandet men klekt i fangenskap = karantenetid på minst 8 uker

De nye sneglene er  viltfanget = karantenetid på minst 6 måneder. Det er SPESIELT viktig at du som eier er forsiktig med hygiene, håndvask er helt nødvendig hver gang du håndterer sneglene eller noe fra deres kar. Dersom du vasker inventar fra karet deres i vasken/dusjen, bør du rengjøre vasken/dusjen med klor etter på. Dette er fordi viltfanget Achatinadae snegler kan være vert for parasitter som kan smitte over til mennesker.

Gi den et måltid

Når sneglen er ferdig dusjet, så er det lurt at den får et energirik måltid, for eks sneglegrøt eller fiskefór bløtlagt i vann. Du kan mate den enten i eller utenfor karet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *