Hva riktig kosthold og temperatur gjorde for mine 2 Achatina achatina…

For flere år siden kjøpte jeg 3 Achatina achatina unger fra en kjent person det Norske hobbymiljøet. Han hadde hatt snegler i nesten 10 år, og til og med vært på TV. Jeg trodde det var et godt valg å kjøpe snegler og ta råd fra denne personen- jeg tok feil. Jeg ble fortalt at de ikke trengte varmekilde da stuetemperatur var nok, da de trives ved 18-25C.

Jeg ante ugler i mosen da de ankom i urinprøveglass med toalettpapir og at en var allerede død.

Slikt så Beate og Frank ut noen dager etter at jeg fikk dem i huset. Her spiser de fiskeflak. Ikke bare er skallet ru og teksturert, men de hadde allerede begynt å miste farge på apeksen (tuppen). Hvite skalltupper er ikke farlige, og helt vanlige hos voksne snegler som har levd en stund. Dette er forårsaket vanligvis av slitasje fra å bevege seg rundt på substrat og veggene av karet. Problemet her er at disse var unger og hadde allerede så slitte skall.

Her er de 6-8mnd gamle men under 5cm.

beatefrank before.png

Heldigvis fikk jeg kontakt med noen utenlandske hobbyister som visste faktisk hva de drev på med – jeg lærte fort at jeg hadde fått helt feil råd. Denne arten, Achatina achatina, skulle ha minst 25C. Oppdretteren nevnte heller ingenting om at kostholdet skulle inneholde fett og proteiner, men sa at de spiste frukt og grønt.

Ca 10 uker senere så jeg store forbedringer. De hadde fått konstant tilgang på sepiaskall, kosthold med proteiner og fett, og ikke minst en høyere temperatur. Frank hadde nesten doblet i størrelse på kun 10 uker.

Skallet vokste hver dag og det var glatt og hadde fin farge. I dette bildet kan du tydelig se forskjellene mellom de forskjellige vindingene i skallet. Grønn pil peker på den nyeste vindingen- den som har vokst siden han kom til meg, rød pil peker på den nest nyeste – det som han hadde fra før av.

Jeg lurer på hvor store de kunne ha blitt dersom de hadde fått riktig og ansvarlig hold helt fra begynnelsen… Dette var veksten i løpet av 10 uker, tenk hvor store Frank og Beate på 6-8 mnd skulle egentlig ha vært!

Frank and beate after