Spørsmål: Hvor gammel er min snegle?

Hvordan kan jeg vite hvor gammel min snegle er?

Ingen måte å vite på, med mindre man vet klekkedatoen.

Snegler vokser ved forskjellige hastigheter, det er flere ting som bidrar til dette. Hvilken art sneglen er, gener, kosthold samt forholdene sneglene lever i (temperatur/fuktighet). Har sneglen bodd i et kar med lav temperatur og luftfuktighet, pleier de å være mindre aktive, de får ofte mindre matlyst og dette fører til at veksten stopper opp eller blir saktere.

Hvordan kan jeg vite klekkedato?

Den eneste måten man kan vite klekkedatoen er dersom selgeren/oppdretteren av sneglene har fjernet eggene fra foreldrenes kar, og har lagt eggene på toppen av substratet i et eget kar kun for eggene. Kun på denne måten kan man være sikker på hvilken dato klekkingen har begynt på.

Afrikanske kjempesnegler pleier å legge eggene sine under flere cm med substrat, vanligvis så graver de seg så langt ned som de kan, i fleste kar betyr dette at de små ungene må grave seg opp gjennom mange cm med substrat- denne prosessen tar tid. I tillegg til dette så begynner ikke ungene å grave seg opp til overflaten med en gang heller.

Klekkingen for ett kull foregår vanligvis over flere dager, det tar ikke lenge for én unge å komme ut, men noen unger klekker tidligere enn andre. De som kommer først ut begynner å spise på eggene til sine søsken. Ungene kan bruke mange dager på dette før de begynner å grave seg opp til overflaten. Dette betyr at når ungene har kommet til overflaten, kan de lett være 2-3 uker gamle allerede. Og dersom man ikke er oppmerksom, kan det gå kanskje en uke eller to før man har oppdaget de nye ungene. På denne måten tror mange eiere at deres snegleunger er nyklekte, men så egentlig er de flere uker gamle til en måned gamle allerede!

Det er feil å tenke at 2-3 ukers avvik i alder ikke har mye å si. Innavl er et stort problem i hobbyen, og å ikke vite riktig klekkedato gjør det enda vanskeligere å bedømme dersom ungene har gode gener eller ikke, for da kan man ikke bedømme hvordan veksten deres er i forhold til alderen.

Tips til dokumentering av klekkedato

Jeg pleier å sette en bit av maskeringsteip på eggekaret, og når jeg observerer at de har begynt å klekke, så skriver jeg datoen på teipbiten. Så dersom jeg ser at unger har begynt å klekke på 1. februar, så skriver jeg at kullet er klekt fra 1. februar.