Substrat

Substrat er et annet navn på bunnmaterialet som brukes i terrariene. Denne artikkelen omhandler: valg av substrat, vedlikehold av substrat og bytting av substrat.

Valg av substrat
Hvor mye substrat skal brukes
Vedlikehold av substrat
Bytting av substrat
Hvor man kan kjøpe kokosfiber
Oppsummering

VALG AV SUBSTRAT:

Det beste og mest anbefalte substratet i hobbyen er kokosfiber.

Selve produktet går under flere navn, men det er best kjent som kokosfiber eller kokoshumus. Produktet selges både i reptilhobbyen og til hagebruk for spiring av frø.
Det er viktig å huske at Afrikanske kjempesnegler har et behov til å grave seg ned i substratet. Både for selvregulering av temperatur/fuktighet, men også til tider for å legge egg. Det er helt nødvendig at man bruker substrat som de kan grave ned i.
Disse bør aldri brukes som substrat:
– grus/stein (til og med fra akvariehobbyen)
– bark
– sand
– vermiculite (ingen grunn til dette)
– kjøkkenpapir

Ugjødslet jord og ugjødslet torv kan brukes, men det er IKKE ANBEFALT.

Grunnene til at kokosfiber er foretrukket er:

1. Holder godt på luftfuktigheten uten å bli gjørmete.
Alle artene av Afrikanske kjempesnegler er opprinnelig fra land i Afrika hvor det er høy luftfuktighet. Dette gjør at de ikke har behov for slim, slik som sneglene i Norge har. En av funksjonene til slim er å hindre uttørking. Det betyr at det er helt nødvendig med høy luftfuktighet i terrariene.

Dessverre fører høy luftfuktighet i karene også til at substratet blir vått etter hvert. Med jord og torv så samles vann i bunnen av karet, blir da til gjørme og da får man ofte vond lukt.

2. Mindre fluer/mugg/sopp.

I motsetning til jord og torv, blir ikke kokosfiber tatt fra bakken, men er i stedet laget av oppmalte kokosskall. Mange merker som lager substrat til reptiler steriliserer også substratet før det pakkes inn og blir solgt, dette gjør at det er enda mindre sjans for at du får med deg uønsket ting inn i huset. Flere som har byttet fra jord/torv til kokosfiber har sett en reduksjon av fluer.

3. Enklere å oppbevare.

Kokosfiber blir solgt i tørket briketter som man legger i vann, fibrene suger til seg vannet og ekspanderer i størrelse. En liten brikett kan holde flere liter substrat.

4. Høsting av torv skader norsk natur.
En annen ting å tenke på er hvor miljøskadelig det er å kjøpe torv. Torv “er hentet opp fra myrer som er grøftet og drenert. Det fører til enorme klimagassutslipp, og etterlater et ørkenlandskap.” Les mer på sabima.no (Samarbeidsrådet for biologisk mangfold).

Her er en NRK artikkel om hvorfor det er viktig å ta være på norske torvmyrer.

Hvor mye substrat man skal bruke

Det er en kjent nybegynnerfeil at man bruker altfor lite substrat. Snegler må ha muligheten til å grave seg ned i substratet for å regulere på kroppene sine. Du må ha et substratlag som er like tykt som den største sneglen din er i skallengde. Dette betyr at dersom man har en snegle på 6cm over skallet, så skal man ha et substratlag på minst 6cm dyp. Har man snegler av forskjellige størrelser i samme kar, bør man ta utgangspunkt i det største individet.

Vedlikehold av substrat

Rør om i substratet minst 1 gang i uken. Det er alt man må gjøre. Fuktig substrat som står lenge over tid fører til at vann samles i bunnen av karet, dette fører til vond lukt og gir gode forhold for vekst av mugg og sopp. Lufting av substrat bidrar til forebygging av disse problemene.

Bytting av substrat

Substrat bør aldri byttes regelmessig på. Dette er vanlig i andre hobbyer, men det er IKKE nødvendig og det er IKKE anbefalt hos Afrikanske kjempesnegler. Sneglene bruker bakteriene i substratet i fordøyelsen av mat, bytter man substratet regelmessig, risikerer man at sneglene blir syke og dør.

Mange merker av substrat til reptiler er blitt sterilisert for å hygieneårsaker. Sneglene tåler å bruke dette, men man bør virkelig ikke gjøre karet “for rent”.

Et eksperiment utført på 70 tallet ga sneglene sterilisert substrat, all avføring og skitnet substrat ble fjernet 3ganger i uken og karene fikk påfyll av nytt sterilisert substrat. Innen 3 uker, hadde de fleste sneglene blitt slappe, og sluttet å spise. Etter en måned hadde 13 av 24 stk dødd. Eksperimentet ble avsluttet pga alle dødsfallene. Ingen andre endringer ble utført.
Eksperimentet er omtalt om i “The Life of Achatinidae in London”, av R. H. Nisbet, 1974.

Klikk på lenken for å lese avsnittet som omhandler for rent boforhold.

Dersom det er helt nødvendig å bytte på substratet- så bør man kun bytte så lite som mulig. Ved problem med fluer/sopp/mugg er det lurt å fjerne de øverste 2-4cm av substratet, sett inn ny substrat og røre rundt. Skal sneglene flyttes til et større kar, er det lurt å overføre minst 25-50% av det gamle substratet inn til det nye karet.

Hvor du kan kjøpe kokosfiber:

Kokosfiber blir solgt under flere produktnavn, både som substrat til dyr og som vekstmedium for planter.

Det er flere merker kokosfiber laget for reptilbruk, her kan man velge fritt, forskjellene mellom produktene har ingen betydning for snegler- kjøp det som er lettest for deg å få tak i.

Det er flere nettsider og butikker som nå har utstyr til reptiler. Blant annet Reptilutstyr.net, som har både briketter og ferdig “oppløst” kokosfiber som kan settes direkte i karet.

Briketter
Ferdig oppløst

Oppdatering 05/01/21 – Det er ikke lenger anbefalt å bruke kokosfiber fra butikker som Clas Ohlson, Biltema og Europris. I følge kundeservice inneholder disse produktene nå gjødsel.

Oppsummering:

– Bruk kokosfiber. Ikke bruk: ugjødslet jord, ugjødslet torv, sand, kjøkken papir, vermiculite, grus/stein.
– Den største sneglen din bør kunne grave seg helt ned i substratet. Er den 6cm i skallet, så må substratet være 6cm tykt.
– Rør om i substrat minst 1 gang i uken, dette er for å forebygge vond lukt, mugg/sopp vekst, og er behjelpelig i eggsjekk.
– Ikke bytt substratet regelmessig. Substratet skal kun byttes ved behov, dette er fordi regelmessig bytting av substrat har ført til dødsfall. Snegler trenger bakteriene i substratet for å hjelpe til i fordøyelse av maten.

 

Sist revidert:
23/05/21
05/01/21
17/07/20