Topp 10 ting du bør vite før du skaffer deg en Afrikansk kjempesnegle.

I dette innlegget skal jeg gå over de topp 10 ting jeg mener du bør vite før du skaffer deg en Afrikansk kjempesnegle (AKS).

1.

“Afrikansk kjempesnegle” er et fellesnavn!

De er ikke én type dyr men over 100 forskjellige arter. Dette er veldig viktig å huske. De ligner kanskje på hverandre men det gjør også en leopard og en jaguar – men de er forskjellige dyr!

2.

Forskjellige arter har som regel forskjellige temperatur- og luftfuktighetsbehov.

Dette er noe veldig mange bommer på, som er synd fordi riktig temperatur og luftfuktighet er noe av det viktigste som er. Har man ikke riktig temperatur og luftfuktighet for dén arten, er konsekvensene vanligvis:

* sakte eller ingen vekst
* sykdom, slapphet
* evt. døden

3.

Forskjellige arter bør ikke bo sammen.

Dette er pga det jeg dekket i punkt 2, men også fordi noen arter kan krysspare seg og få hybrider. Dette gjelder også for underarter (som for eks. Archachatina marginata ovum og Archachatina marginata suturalis).

4.

Snegler skal alltid ha tilgang på kalsium.

Snegler trenger ikke alltid tilgang på mat, men de skal ALLTID ha tilgang på kalsium.

Kalsium bruker de til å bygge og reparere skallet sitt. Mangel på nok kalsium kan gi alvorlige konsekvenser. Snegler har skallet sitt hele livet, de bytter ikke skall, og for å vokse i kroppsstørrelse, må de også ha et skall som kan huse kroppen sin. Tenk på det som skjelettet vårt, og for at sneglene skal kunne å fortsette å ta være på skjelettet sitt- må de ha tilgang til kalsium.

Den beste kalsiumkilden er helt klart sepiaskall. Den verste kilden er eggeskall, dette er fordi det virker som sneglene ikke har muligheten til å bruke kalsiumet fra eggeskallet som de inntar.

5.

Gi variert mat, gi sneglegrøt.

AKS kan spise utrolig mye forskjellige.
Klikk her for matliste.
Klikk her for innlegget om sneglegeøt.

Det er veldig viktig at snegler får proteiner og fett MINST 1x i uken. Det koster veldig lite å lage, oppskrifter varierer mye, men er hovedsakelig fett fra forskjellige frø, karbohydrater fra havre og proteiner fra fiskefór.

En vanlig feil er å gi agurk og isbergsalat regelmessig- sneglene elsker å spise disse, men de inneholder utrolig lite næring, som de trenger for å fortsette å være sunn, men også for å vokse. Snegler som har fått feil ernæring har vanligvis dårlig teksturert skall og er vanligvis mindre i størrelsen også.

6.

Bruk riktig substrat.

Den mest anbefalte substrattypen er helt klart kokoshumus/kokosfiber. Det finnes mange merker som lager kokosfibersubstrat som er ment til reptiler. De kommer vanligvis i form av harde briketter som man legger i vann. Man må også huske å bruke nok substrat. Det skal være såpass mye i terrariet at sneglen kan grave seg ned i den. Snegler graver seg ned i substrat for å regulere kroppstemperaturen sin, det er viktig at de har mulighet til dette.

IKKE BRUK:
* lecakuler
* jord med gjødsel (gjelder de fleste blomster- og hagejord)
* sand
* bark
* grus
* steiner

7.

Snegler kan leve lenge.

Folk blir fort lei av snegler. Man kan ikke kose med dem eller lære dem triks, og de fleste snegler er ikke engang aktive om dagen, store deler av tiden deres blir brukt på å ligge helt stille i substratet eller å henge opp ned i taket.

Snegler kan leve i 4-6 år, noen arter kan leve i over 10 år. Dette er nesten like mye som en hund, har du tenkt på dette? Hvor skal du være om 6 år? Har du fremdeles mulighet til å ha sneglene da?

8.

Snegler og genfeil.

Pga uansvarlig avl har det ført til at hobbyen er full av snegler som har genfeil selv, eller er bærer av genfeil (men som ikke syntes hos dem). Hobbymiljøet i hele Europa er påvirket og det er et stort problem. Arter som ble 15cm for 20 år siden blir knapt 10cm i dag, dette påvirker også hvor lenge de lever og skallkvaliteten deres. Skallkvaliteten er viktig da skallet/huset rommer alle deres organer- et svakt skall gjør dem mindre motstandsdyktig til skader.

Problemet har utviklet seg fort og er omfattende fordi mange arter formerer seg utrolig fort. For eks arten Achatina fulica er den vanligste arten i alle landene – de legger lett 100 egg i ett kull og blir kjønnsmodne innen 4-6 måneder.

I naturen hadde de små/svake ungene blitt mat for andre dyr eller dødd av andre årsaker, dette skjer ikke i fangenskap da det er mennesker som passer på at alle får mat, og at ungene ikke blir mat selv. Dette fører til at mange av ungene vokser opp, får unger seg (ofte med sine søsken) som da gjør at disse dårlige gener blir ført videre. Dette skjer enten pga uvitenhet eller grådighet.

Grådighet – folk vil tjene penger, da er det bra at de får snegler som legger tusen egg i året, selv om kun halvparten av de tusen egge overlever, er det lett 500 unger. 10kr /stk per unge = 5 000kr. Og det avkom fra én snegle. Afrikanske kjempesnegler er tvekjønnet så etter en paring kan begge legge egg!

Uvitenhet – enten så vet folk ikke hvor stort av et problem innavl/genfeil er, ellers så bryr de seg ikke. De vil ha unger, ungene deres vil ha unger, vennene deres vil ha unger osv osv. Så i stedet for å fryse/knuse eggene, klekker folk dem for å gi bort til familie og venner. I stedet for å være ansvarlig så velger de heller å være egoistiske og avler på sneglene. Dette kan sammenlignes med hvordan folk ikke kastreres kattene sine.

 

9.

Du må være villig til å avlive egg og evt unger.

Dette er ikke et koselig emne å snakke om. Men det er utrolig viktig og gjelder alle som allerede har eller vurderer å skaffe en AKS.

Du har sikkert hørt eller lest om hvor stort problem det er med hjemmeløse katter i Norge. Folk er uansvarlige eiere- de kastrerer ikke kattene sine. Det finnes også uønskede snegler i Norge, og de aller fleste av dem har dårlige gener. Dårlige gener påvirker hovedsakelig 3 ting; størrelse, skallkvalitet og levetid/helse.

Dessverre så går det ikke å kastrene en snegle, det ansvarlige man må gjøre er å fjerne egg og evt unger. De kan man fryse dem eller mose dem i en morter og pistil.

Dette gjelder SPESIELT for de 4 vanligste artene her i Norge, da de er veldig innavlet;

* Achatina achatina
* Achatina fulica
* Achatina immaculata
* Achatina reticulata

Klarer du ikke å fryse/avlive evt unger, så er ikke Afrikanske kjempesnegler noe for deg.

10.

Du kommer neppe til å tjene penger på å selge snegler.

Også en vanlig misforståelse. Folk tror at siden snegler lager så mange unger, og du kan selge ungene til 30-100kr = penger $$$!! Feil.

Problemene er:

* markedet blir fort mettet
* de du selger til kommer også til å kunne selge egne snegleunger om ikke altfor lang tid
* kvalitet – flere og flere som skal setter seg i hobbyen lærer om at det finnes snegler med genfeil og at de  aller fleste som avler i Norge, avler med foreldredyr med dårlige gener. Dette betyr at det blir utrolig mye vanskeligere å få unger med gode gener.

Det er også umoralsk å masseprodusere dyr for å tjene penger. Dette fører til lidelse og ødeleggelsen av artene i hobbyen. Tenk på hvordan noen hunde, katte eller kaninraser har blitt “ødelagt” pga uansvarlig avl- dette skjer også i sneglehobbyen!

Mest sannsynlig så kommer du til å gå i minus fordi det koster mer å huse sneglene ordentlig enn det du kommer til å tjene inn. Dersom man skal avle ansvarlig, så bør ungene holdes til de er minst 5cm store, dette er for å være sikre på at kun de sterkeste forlater oppdretteren. I mellomtiden kommer disse ungene til å trenge mat og mye sepiaskall. Å mate snegleungene riktig kosthold koster penger, det tar tid og de tar plass.