Topp 10 ting du bør vite før du skaffer deg en Afrikansk kjempesnegle.

1. “Afrikansk kjempesnegle” er et fellesnavn!

Afrikanske kjempesnegler (AKS) er ikke én spesifikk snegle men over 100 forskjellige arter fra hele det Afrikanske kontinentet! Dette er svært viktig å huske. Til det utrente øye ser kanskje alle sneglene lik ut, men de har alle kjennetegn som gjør dem mulig å artsidentifisere. Det er svært viktig å vite hvilken art man har for at sneglen skal få riktige forhold slik at den kan trives. Klikk her å lese mer om å artsidentifisere AKS.

2. Forskjellige arter har som regel forskjellige temperatur- og luftfuktighetsbehov.

Afrika er et enormt kontinent og de forskjellige artene finnes ikke i alle landene. Dette fører til at de forskjellige artene får da forskjellige temperatur- og luftfuktighetsbehov og disse bør respekteres for at sneglene skal trives. Har man ikke riktig temperatur og luftfuktighet for arten man har, kan konsekvensene bli blant annet:

 • forsinket eller ingen vekst
 • sykdom/slapphet
 • evt dødsfall

Det er ikke greit å tenke “det er kun et par grader, det går nok bra”. Målet med ansvarlig dyrehold bør alltid være å få dyret til å trives, ikke bare overleve.

3. Forskjellige arter bør ikke bo sammen.

Pga de forskjellige behovene og risikoen for hybrider bør ikke forskjellige artene bo sammen. Det er utrolig få unntak til denne regelen, for eks kan Achatina achatina og Archachatina marginata artene bo sammen, men Archachatina artene er sjeldne i Norge.

Når 2 forskjellige AKS arter parer sammen, kan de få unger som er da hybrider – de er en blanding av “mor og far”. Dette er svært uheldig da dette fører til at stammene i hobbyen blir enda tynnere og det er risiko for at sneglene dør mens de legger eggene. I en paring blir som regel begge sneglene gravide –  begge to kommer til å legge egg. Dette betyr at etter en paring med en større snegleart, kommer den mindre arten til å muligens måtte legge egg som er for store for dem. Eggen kan da sette seg fast i eggekanalen og sneglen kan dø. Det er sammenlignbart med når kvinner eller andre dyr som kyr, hunder osv får problemer med å føde. Klikk her for å lese mer om reproduksjonen til AKS.

4. Snegler skal alltid ha tilgang på kalsium.

Snegler trenger ikke alltid tilgang på mat, men de skal ALLTID ha tilgang på kalsium.

Kalsium bruker de til å både bygge nytt skall og reparere/forsterke det de allerede har. Mangel på kalsium kan gi alvorlige konsekvenser. Snegler har skallet (huset) sitt hele livet ut. De bytter ikke skall. Skallet er deres første forsvarsmekanisme men rommer også alle deres organer – hjerte, lunge, fordøyelsessystemet osv. For sneglen skal være i god helse, må skallet også være i god helse. Det er som skjelettet vårt- har vi svake bein, kommer vi til å få helsemessige problemer.

Den beste kalsiumkilden er sepiaskall. Den verste kilden er eggeskall. Det virker som snegler ikke klarer å ta opp kalsiumet i eggeskall like bra som i sepiaskall

5. Gi variert mat. Gi proteiner og fett.

Kosthold er svært viktig for at sneglene skal trives. Får de et godt kosthold, blir de sunnere og lever lengre – akkurat som oss mennesker. AKS kan spise utrolig mye forskjellige frukt og grønt, det er ingen unnskyldninger å ikke kunne gi dem variert frukt og grønt et par ganger i uken.

Snegler elsker agurk og salat men disse bør ikke gis ofte da de inneholder svært lite næring og metter dem. Dette betyr at dersom man tilbyr agurk/salat og andre mat, kommer sneglene mest sannsynlig til å velge kun agurk/salaten, spise seg mette på dette og får da ikke i seg noe med næring i. De trenger næring for å kunne vokse. Feilernæring fører til dårlig vekst og svake skall. Les om hvordan riktig hold forandret mine 2 snegler.

Det er også viktig å gi dem proteiner og fett minst 1 gang i uken. I hobbyen gir vi noe som kalles for sneglegrøt, som består av diverse frø, havre, og proteinkilde som hunde, katte eller fiskefór. Det koster som regel lite å lage da man vanligvis har de fleste ingredienser allerede på kjøkkenet. Havre, noen typer frø (gresskar, lin, sesam, solsikker osv) og litt fór (jeg anbefaler fiskefór) er alt som trengs for å lage en enkel oppskrift. Alt dette moses opp og bløtlegges i vann. Man kan gjøre oppskriften så kompleks eller så enkel som man ønsker.

Klikk her for matlisten.

Klikk her for innlegget om sneglegrøt.

6. Sørg for at terrariet blir satt opp riktig- bruk riktig substrat!

Det som de fleste bommer på når de setter opp et sneglekar er substratet. Enten har de valgt noe som ikke er optimalt eller så har de altfor lite substrat i karet. Man skal ha nok substrat slik at den største sneglen kan grave seg helt ned i det. AKS graver seg ned i substratet for å regulere sin kroppstemperatur. Det er helt essensielt at de alltid har mulighet for dette.

Det beste substratet (og det eneste jeg anbefaler) er gjødselsfri kokosfiber/kokoshumus. De kommer vanligvis som harde briketter som man tilsetter vann til, da ekspanderer den seg. Dette er det samme produktet som blir brukt til mange forskjellige reptiler. Noen eksempler er Komodo Tropical Terrain Compact Brick eller Exo Terra Plantation Soil. Ugjødslet torv kan også brukes, men blir fort gjørmete, man kan ta med inn div frø, insekter eller mugg/soppsporer i tillegg til at bruk av torv er dårlig for miljøet.

IKKE BRUK: 

 • vermiculite
 • LECAkuler
 • jord med gjødsel (gjelder de fleste blomster- og hagejord)
 • sand
 • bark
 • grus/stein

Les mer om oppsett her.

7. Folk blir fort lei av sneglene sine.

Snegler gjør egentlig ikke mye og de kan leve lenge. Denne kombinasjonen gjør at folk blir lei av sneglene sin etter hvert. Man har kanskje sett kule videoer eller morsomme bilder delt på nettet, som viser en søt snegle som spiser eller koser seg i dusjen. Dette er muligens kun 5% av det de gjør daglig. De fleste er nattaktive og gjør ofte ingenting på dagtid. På nettene henger de ofte opp ned eller spiser.

Snegler er selskapsdyr man ikke kan ha interaksjoner med. De er “se på, ikke ta på dyr”. Man kan ikke kose med dem, lære dem triks og de kommer aldri til å kjenne deg igjen. De kan leve i 3-5 år, noen arter kan leve i over 10 år. Det er nesten like lenge som en hund. Hvor er du om 6 år? Har du fremdeles plass, tid og lyst til å ha snegler da? De fleste i Norge er inn og ut av hobbyen innen 2 år.

Tenk hvor ofte folk dumper sine kaniner eller katter – de er dyr man kan kose med, som kan bli glad i menneskene, dette gjør ikke snegler, de er for enkle dyr.

8. Innavl er et stort problem i hobbyen.

Har du sett de kjempe store sneglene som blir delt på sosiale medier? Sjansene er at den sneglebabyen du kjøper ikke kommer til å bli så stor.

Pga uansvarlig avl har det ført til at hobbyen er full av snegler som har genfeil selv, eller er bærer av genfeil (men som ikke syntes hos dem). Hobbymiljøet i hele Europa er påvirket og det er et stort problem. Arter som ble 15cm for 20 år siden blir knapt 10cm i dag, dette påvirker også hvor lenge de lever og skallkvaliteten deres. Skallkvaliteten er viktig da skallet/huset rommer alle deres organer- et svakt skall gjør dem mindre motstandsdyktig til skader.

Problemet har utviklet seg fort og er omfattende fordi mange arter formerer seg utrolig fort. For eks arten Achatina fulica er den vanligste arten i alle landene – de legger lett 100 egg i ett kull og blir kjønnsmodne innen 4-6 måneder. Eggene kan klekkes innen ett døgn.

I naturen hadde disse små og svake ungene blitt mat for andre dyr eller dødd av andre årsaker, dette skjer ikke i fangenskap da det er mennesker som passer på at alle får nok mat, og det er ingen rovdyr. Dette fører til at mange av disse svake ungene overlever til kjønnsmodenhet og får da unger, ofte med sine egne søsken eller med foreldrene. Slik innavl fører fort til at genfeil blir utspredt.

Pga enten uvitenhet eller grådighet har dette fortsatt i over 10 år.

Grådighet – folk vil tjene penger, da er det bra at de får snegler som legger tusen egg i året, selv om kun halvparten av de tusen eggene overlever, er det lett 500 unger. 10kr /stk per unge = 5 000kr. Og det avkom fra én snegle. Afrikanske kjempesnegler er tvekjønnet så etter en paring kan begge to legge egg!

Uvitenhet – enten så vet folk ikke hvor stort av et problem innavl/genfeil er, ellers så bryr de seg ikke. De vil ha unger, barna deres vil ha unger, vennene deres vil ha unger osv osv. Så i stedet for å fryse/knuse eggene, klekker folk dem for å gi bort til familie og venner. I stedet for å være ansvarlig så velger de heller å være egoistiske og avle på sneglene. Dette kan sammenlignes med hvordan folk ikke kastreres kattene sine.

9. Du må være villig til å avlive egg og evt unger.

Dette er ikke et koselig emne å snakke om. Men det er utrolig viktig og gjelder alle som allerede har eller vurderer å skaffe en AKS.

Du har sikkert hørt eller lest om hvor stort problem det er med hjemmeløse katter i Norge. Folk er uansvarlige eiere- de kastrerer ikke kattene sine. Det finnes også uønskede snegler i Norge, og de aller fleste av dem har dårlige gener. Dårlige gener påvirker hovedsakelig 3 ting; størrelse, skallkvalitet og helsen.

Dessverre så går det ikke å kastrene en snegle, det ansvarlige man må gjøre er å fjerne egg og evt unger. Eggene kan man knuse og mate tilbake til de andre sneglene, de elsker å spise dette. Man kan også fryse eggene i minst 2 døgn og kaste dem i restavfallet. Er ungene veldig små kan man knuse dem, er de større kan man gi dem øl (de elsker øl!) og så sette dem i fryseren så de “sovner inn”. Ølet bedøver dem. Dette er en human måte å avlive sneglene på.

Alle de 4 vanlige artene i Norge er svært utsatt for dårlige gener og man bør være obs på dette når man kjøper en snegle. Klikk her for en guide.

 • Achatina achatina
 • Achatina fulica
 • Achatina immaculata
 • Achatina reticulata

Alle disse artene kan få unger uten å pare seg enten fra oppspart sæd fra tidligere paringer eller ved selvfertilisering. Ett kull kan lett bestå av over 100 egg.

Eneste måten man garanterer at slike dårlige gener ikke fortsetter er å eggesjekke minst 1 i uken, ved å snu om på substratet, dette hjelper også å lufte substratet som bekjemper sopp, mugg og  fluer. Finner mann uønskete egg eller småunger, bør disse avlives. Dette er en svært viktig del av hobbyen.

Klarer du ikke å fryse/avlive evt unger, så er ikke Afrikanske kjempesnegler noe for deg.

10. Du kommer neppe til å tjene penger på å selge snegler.

Folk tror at siden snegler lager så mange unger, og du kan selge ungene til 30-100kr = penger $$$!! Feil.

Problemene er:

 • markedet blir fort mettet
 •  de du selger til kommer også til å kunne selge egne snegleunger om ikke altfor lang tid
 •  genfeil – flere og flere som skal setter seg i hobbyen lærer om at det finnes snegler med genfeil og at de aller fleste som avler i Norge, avler med foreldredyr med dårlige gener. Dette betyr at det blir utrolig mye vanskeligere å få unger med gode gener.

I tillegg til at det er umoralsk å masseprodusere dyr for å tjene penger. Dette fører til lidelse og ødelegger artene i hobbyen. Tenk på hvordan noen hunde-, katte- eller kaninraser har blitt “ødelagt” pga uansvarlig avl. Folk har avlet på særtrekk som de mente var finest eller som de skulle tjene mest penger på. Dette skjer også med snegleartene, med i stedet for at folk velger ut hvilke egenskaper de vil fremheve, så lar de sneglene bare produsere seg kun fordi de vil ha unger og mer penger.

Mest sannsynlig så kommer du til å gå i minus fordi det koster mer å huse sneglene ordentlig enn det du kommer til å tjene inn. Dersom man skal avle ansvarlig, så bør ungene holdes til de er minst 5cm store, dette er for å være sikre på at kun de sterkeste forlater oppdretteren. I mellomtiden kommer disse ungene til å trenge mat og mye sepiaskall. Å mate snegleungene riktig kosthold koster penger, det også tar tid og de tar opp plass.